Közgyűlést tartott a Momentum Doctorandus

A Momentum Doctorandus 2022. május 20-án online közgyűlést tartott. A közgyűlésen a szervezet tagjai vehettek részt, valamint a tagság iránt érdeklődő kutatók és doktori képzésben résztvevő hallgatók. A részvétel regisztrációköteles volt, amely során a regisztráltak e-mail címére került kiküldésre a Zoom-konferencia meghívója. Az űrlapon lehetőség volt az aktív tagok számára, hogy javaslatokat tegyenek az ülés napirendi pontjaival kapcsolatban, valamint nyilatkozzanak jelenlegi tisztségük megtartásáról.

Az online közgyűlést Fazekas Andrea, az MD elnöke vezette, a titkári feladatokat Kovály Katalin, az MD tiszteletbeli elnöke látta el. A formális feladatokon túl a közgyűlés napirendi pontjai közé az elnöki és az alelnöki beszámolók elfogadása tartozott.

Fazekas Andrea az elnöki beszámolójában bemutatta a szervezet elmúlt egy évének munkáját. Kiemelte, hogy bár nem könnyű időszakot tudhatunk magunk mögött – elég csak a koronavírus miatti járványügyi korlátozásokra, vagy a február óta tartó háborúra  gondolni – mindezek ellenére a szervezet sikeres évet zárhat.

A Momentum Doctorandus 2021-ben ünnepelte  fennállásának a 10 éves jubileumát, amely alkalomból egy kiadvány született és két találkozó került megrendezésre: 2021 júniusában Balatonföldváron és 2021 decemberében Makkosjánosiban. Továbbá a beszámolóban bemutatásra kerültek a Doctorandus-esték, a Sciencia Denique-vel közös IQool podcastok, a KMDFKSZ-szel közösen szervezett V. Kárpátaljai Nyári Egyetem, a 10. Felvételi tájékoztató és annak honlapja, az MTA Domus kiadvány-támogatási pályázata révén elkészült Terítéken a tudomány. Természettudományt mindenkinek! című tudományos kötet, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságával és a külhoni doktoranduszszervezetekkel közösen megrendezésre kerülő Karrieriránytű – Galaxis útikalauz fiatal kutatóknak c. konferencia, a megújult Kárpátaljai Tudományos Adatbank, valamint a Kárpátaljai Szövetséggel való adománygyűjtés. Szó esett arról is, hogy a szervezet az elmúlt egy évben milyen jelentős együttműködési- és szakmai sikereket ért el: az MD a Nemzeti Tehetség Program keretében, Bonis Bona kiváló tehetséggondozó szervezet kategóriájában kapott elismerést, amely díjat 2021 szeptemberében adta át Novák Katalin, az akkor még családokért felelős miniszter. Az MD részt vett a Kárpát-medencei konferenciákon, fesztiválokon, találkozókon, együttműködött a Kárpát-medencei magyar tudományos és ifjúsági szervezetekkel.

Az alelnöki beszámolóban Bence Norbert, az MD alelnöke elmondta milyen projektekben és rendezvények lebonyolításában vett részt, illetve  részletesen bemutatta a Kárpátaljai Tudományos Adatbankot: a 2014-ben indított adatbank honlapja az idő múlásával elavulttá vált, így a szervezet tagjai elhatározták, korszerűsítik, új arculattal felhasználóbaráttá alakítják át. Az adatbank a karpataljaiadatbank.com címen érhető el.

Az MD 2021-2023-as időszakának elnöksége:

Fazekas Andrea – elnök, Bence Norbert – alelnök, Benedek Viktória – alelnök, Bakó Krisztina – elnökségi tag, Linc Annamária – elnökségi tag, Kopasz Vivien Meláni – elnökségi tag.

A szervezet továbbra is folytatni kívánja az aktív munkát a már megszokott csapattal és remélik legalább olyan sikeres időszak áll előttük, mint amilyet maguk mögött tudhatnak.

 

A közgyűlés az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának jóvoltából került megrendezésre.