Minden, amit tudni akartál az MTMT-ről

,

Az MTA Domus Collegium Hungaricum központjában 2023. december 1-jén megrendezett „Minden, amit tudni akartál az MTMT-ről” elnevezésű Doctorandus-est egy igazi élmény volt mindazok számára, akik többet szerettek volna megtudni a Magyar Tudományos Művek Tárának kulisszatitkaival, illetve használatával kapcsolatban. A rendezvényünk célja ezúttal az volt, hogy a résztvevők Bilicsi Erikának, az MTA Könyvtár és Információs Központ Szakinformatikai Osztályának osztályvezetőjének vezetésével magabiztossá váljanak a rendszer használatában.

Megtudhattuk, hogy az MTMT platformjának működését – amely lehetővé teszi a kutatók számára, hogy rögzítsék és megosszák publikációikat – tizenöt szakképzett és lelkes kollégájával segíti. Az előadó vezetésével tanulmányozhattuk a felhasználói profil létrehozásától a tudományos művek felvitelének legapróbb nüánszáig az elsőre bonyolultnak tűnő folyamatot. S hogy miért fontos mindezt megtennünk? Így vehetjük ki részünket a tudományos közösség átláthatóságának növelésében. Felhívta előadónk a figyelmet arra is, mennyire fontos, hogy a kutatók figyelmet fordítsanak profiljuk és adataik frissítésére, hiszen ezen oldal hivatásának tekinti a tudás azonosítását, megosztását és megőrzését. Az előadás és az azt követő kötetlen beszélgetés folyamán is kérdéseket tehettek fel a résztvevők, mellyel az még interaktívabbá vált.

Elérhetővé tesszük az előadást azok számára is, akik nem tudtak részt venni a rendezvényen, itt tölthető le.

Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek a budapesti Doctorandus-estünkön akár személyes, akár online formában és hozzászólásaikkal, kérdéseikkel tartalmasabbá tették azt.  Köszönettel tartozunk emellett előadónknak, a szervezőknek és a támogatóinknak.

Rendezvényünk a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, az MTA Határon Túli Magyarok Titkárságával közös szervezésben valósulhatott meg.