Szabadság, Közösség, Cselekvés – Rákóczi Szabadegyetemen voltunk

A Rákóczi Szövetség első alkalommal szervezte meg közéleti táborát. Az eseményt a magyar fiatalok egyik meghatározó találkozási helyén Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontban június 23-26 között tartották meg. A rendezvény fővédnöke Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. Megvalósulását a Miniszterelnökség és a MOL Nyrt. tette lehetővé.

A Szabadegyetem csütörtöki megnyitóján Gulyás Gergely, Hernádi Zsolt a MOL elnök-vezérigazgatója, valamint Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a Kárpát-medence területéről érkező résztvevőket.

Péntek délelőtt Kövér László, az Országgyűlés elnöke  tartott előadást a „Válságok évtizede, Magyarország és a nagyvilág” címmel. A délután folyamán Focikupát rendeztek, mellyel párhuzamosan Hernádi Zsolt tartott előadást „Ki fizet a végén? Energiaellátási kérdések Közép-Európában” címen, valamint azt követően kerekasztal beszélgetés folyt, a magyar-román gazdasági kapcsolatok kihívásairól  Antal Lóránt, Hargita megye szenátora, Csepeti Ádám, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára és Gyerkó László, a Romániai Versenytanács alelnöke részvételével. A napot a Sauska pincészet borkóstolójával,  a BLAHALUISIANA együttes koncertjével, majd cigányzenével és táncházzal zártuk.

A szombati nap sem szűkölködött a programokban. A reggeli után Zumba órával indíthattuk a napot. Ezt követően egy újabb kerekasztal beszélgetés keretében Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Vidnyányszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke osztotta meg gondolatait a „Kárpátok bércein innen: a kárpátaljai magyarság jelene és jövője” címen megtartott diskurzus során. A délutáni órákban Szentkirályi Alexandra, a hazai kommunikációért  és az országmárka kialakításáért felelős kormánybiztos tartott motivációs előadást „Van mire büszkének lennünk! A magyar nemzetkép a 21. században” címmel. Végül,  Lajos Tamás, filmproducer és Káel Csaba, kormánybiztos a „Magyar történelmi filmek és az identitás” közötti kapcsolatról osztották meg gondolataikat. A nap hátralévő részén filmvetítésre került sor, majd HONEYBEAST koncerttel, végül pedig táncházzal zárult.

A Szabadegyetem szervezői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a szakmai és közéleti diskurzusok mellett a rendezvényre érkező részvevőknek lehetőségük legyen a szórakozásra és kikapcsolódásra is. Külön öröm, hogy a rendezvényen megszervezett Focikupán a kárpátaljai csapat vihette haza a fődíjat.

Szervezetünk köszönettel tartozik Csáky Csongornak, a Rákóczi Szövetség elnökének, valamint a szervezőknek, akik az emlékezetes programok mellett biztosították a meghívottaknak a Kárpát-medence területéről, s így Kárpátaljáról is a rendezvény helyszínére való eljutást.

Reméljük, jövőre újra találkozunk!

Fotó: Rákóczi Szövetség