Hangot kaptak a kárpátaljai fiatalok is az idei DUE táborban

Balatonkenesén a Hotel Kenese Port adott otthont az idei  Diák- és Ifjúsági Újságírók Országos Egyesület nyári rendezvényeinek, vagyis a DUE táboroknak. 2022. június 25-július 3. között került megrendezésre a DUE Médiahálózat nyári ifjúsági médiatábora, ahova a média különböző területei iránt érdeklődő 14 és 22 év közötti fiatalokat várták. Idén pedig három tehetséges kárpátaljai fiatal is részt vehetett a rendezvényen. A következő éleménybeszámolót Dobán Vivien írta a táborról.

Június 25. és július 3. között lehetőségem adódott kárpátaljai magyarként harmadmagammal részt venni egy szponzoráció keretén belül a DUE Médiahálózat nyári ifjúsági médiatáborában.

A tábor sűrű programja rögtön a megérkezés után kezdődött egy csoport foglalkozással, esti ismerkedős játékkal. Hamar kiderült számomra, hogy a majdnem 100 fős csapat nagyon befogadó és barátságos.

Különböző alapképzések részesei voltunk a médiatáborban. Jómagam a videós, youtuber, és tiktoker csoportot erősítettem. Hamar be lettünk dobva a mélyvízbe, ugyanis hétfőn a tábor harmadik napján teljes, 7 perces videót rakott össze a csapat. Ezt az egész tábor előtt bemutatva egy, az RTL Híradónál dolgozó szerkesztő véleményezte a MUSTRA keretein belül. Mondanom sem kell, hatalmas élmény volt mindannyiunk számára, rengeteg munkát fektettünk a videóba, ami végül meghozta az eredményt. Reggelente a Napinger keretein belül nagyon érdekes, médiával és DUE-val kapcsolatos fél órás előadásokat tartottak nekünk.

Esti programok közt szerepelt vitaest, felezőbuli, Ki mit tud?, A tábor belehúz vetélkedő, díjátadó és záróbuli. Külön megtiszteltetés számomra, hogy elnyerhettem a legfeltörekvőbb televíziós újságírónak járó díjat. Természetesen A tábor embere gála idén sem maradhatott el. Egy forgatókönyvíró pályázat keretén belül pedig a nyertes rendezővel egy profi kis filmet is forgattak a táborban.

Szerdától megkezdődtek a mesterképzések. Nagy örömömre a SzínpadOn képzés tagja lettem, ahol retorikát, színpadtechnikát tanulhattunk és a konferálást gyakorolhattunk. A képzés nagyon gyakorlatias volt, hisz a tábor utolsó napján kezünkbe vettük a mikrofont és éles helyzetben konferáltuk a különböző programokat. Rengeteg emlékkel gazdagodtunk. Ha valaki megnyitja a programfüzetet, minden bizonnyal érdekesnek fogja találni a tábort, de ezt mind megélni egy életre szóló élmény volt számunkra, jövőre is biztos visszamennék!

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: a DUE médiatábor egy olyan hely, ahol minden közhely nélkül tényleg önmagad lehetsz és hangot kapsz!

A kapcsolatok és a munka továbbra is fent marad, ugyanis sokan a július végi MCC Feszt keretein belül a DUE sátor alatt fogunk együtt népszerűsíteni.