Balatonparti világtalálkozó – MIVIT-en voltunk

A Magyar Ifjak Világtalálkozója (MIVIT) nyolcadik alkalommal került megrendezésre  2022. augusztus 1-7. között, ezúttal Balatonakalin.

A találkozó célja nem kevesebb, minthogy a Kárpát-medencében és azon túl, a diaszpórákban élő magyar fiatalok egy programokkal tarkított nyáritábor keretein belül megismerjék egymás népszokásait, gasztronómiáját, hagyományait, és mindezt nem máshol, mint az anyaországban. A rendezvényen 26 kárpátaljai magyar fiatal vett részt 5 szervezet képviseletében – köztük a Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet is.

Az idei találkozónak a balatonakali Nagykőrösi Diáktábor adott otthont, ide érkeztünk meg a rendezvény első napján, amely már az esti órákban megkezdődött. A résztvevőket Ács Tibor, a MIVIT főszervezője köszöntötte az első nap estéjén, amelyet egy eligazítás követett. Másnap kezdetét vette a Balatonfelvidéki körutazás, amelynek első megállója Veszprém volt, ahol Árpádkori sétát tehettünk a Séd folyó völgyében. Ebéd után a Tihanyi Bencés Apátságba látogattunk, majd a „magyar tenger” partján maradva csodálatos kilátással borkóstolóra invitált az aszófői Kecze Pincészet.

A találkozó harmadik napján ellátogattunk a Szigligeti várba, délután pedig a Tapolcai Tavasbarlangban csónakáztunk. Végül pedig a Balatonon naplementés sétahajózáson vettünk részt zárásként.

A találkozó hagyományaihoz híven a negyedik nap a sport jegyében telt. A lányoknak strandröplabda, a fiúknak pedig labdarugó versenyt szerveztek. Büszkén mondhatom, hogy a kárpátaljai fiatalok idén is megállták a helyüket, hiszen a lányok ezüstérmesek, míg a fiúk aranyérmesek lettek.

A délután során megkezdődött a „nagy közös főzés”, amelyet Rácz Túrkevei Lajos mesterszakács idén is megalapozott ízeivel. A gasztronómia jegyében valamennyi régióból érkezett fiatal bemutatta otthoni ételkülönlegességet, ételkúlturáját. Az erdélyiek kolbászt, a Partiumból érkezők pedig miccset sütöttek, míg a felvidékiek sztrapacskát készítettek. A kárpátaljai fiatalok pedig idén zakuszkával kedveskedtek a találkozó fiataljainak. Ezzel párhuzamosan Jancsó Zoltán és Nikodém Mónika festőművészek tartottak festő kurzust, amely során idén vászontáskákra alkothattunk. Idén is megszervezésre került a népi játszótér verseny a Mosolyudvar segítségével. Végül a MIVIT résztvevői az aktív napot egy kis agytornával zárták, Bence Norbert, a szervezetünk alelnöke egy nem mindennapi kvízestet vezényelt le.

Másnap ünnepélyesen is megrendezésre került a MIVIT Konferencia. A résztvevőket köszöntötte Dr. Fazekas Sándor, országgyűlési képviselő, Koncz Imre, Balatonakali Polgármestere és Dr. Ács Zoltán, a Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója. A hivatalos köszöntők után azok a fiatalok, akik valamilyen szervezetet vagy egyesületet képviseltek, aláírták a hagyománnyá vált Részvételi Nyilatkozatot. A konferencia végén Ács Tibor kihirdette a sportesemények, a népi játékok, illetve a kvízest győzteseit, akik értékes díjakkal gazdagodtak.

A délután folyamán ellátogattunk a közelben megrendezésre kerülő „Kőfesztre”, ahol Boka Gábor egyszemélyes színházában –  Petőfi Sándor: János vitéz c. előadását tekintettük meg. Az est hajnalig tartó zenés-táncos mulatsággal zárult.

A szombati nap a fakultatív programok jegyében telt, leginkább a strandon hűsöltek a fiatalok.

A VIII. Magyar Ifjak Világtalálkozóját a Tihanyi Bencés  Apátságban misével zártuk.

Köszönettel tartozunk Ács Tibornak, a MIVIT főszervezőjének, aki rendíthetetlenül segített abban, hogy részt tudjunk venni a találkozón.

Reméljük, jövőre újra találkozunk!

Képek: MIVIT