Momentum Doctorandus hétvége és közgyűlés 2023

Lendületes és tartalmas balatonparti rendezvényt tudhatnak maguk mögött az MD-tagok, ugyanis szervezeti hétvégét tartott a Momentum Doctorandus 2023. június 16-18. között a balatonföldvári Riviera Park Hotelben. A hétvége alatt csapatépítésre, jóízű baráti beszélgetésekre, játékra, megbeszélésre, előadásra és közgyűlésre is sor került. A rendezvényen a szervezet tagjai, valamint a tagság iránt érdeklődő fiatal kutatók és doktori képzésben részt vevő hallgatók vehettek részt. Mivel a jelenleg is fennálló orosz-ukrán háború miatt a tagok egy része nem lépheti át a határt, ezért a közgyűlés hibrid formában valósult meg.

A hétvégén egy igen informatív és érdekfeszítő előadás is helyett kapott – dr. Seremet Sándor, az Eurázsia Központ kutatója és Kosztur András, a XXI. Század vezető kutatója legutóbbi Közép-ázsiai szakmai útjukról meséltek. Sándor Üzbegisztánt és Krigizisztánt mutatta be, András pedig Kazahsztán kulturális-politikai-történelmi helyzetét mutatta be a hallgatóságnak.

Sok rendezvény szorult az online térbe az elmúlt időszakban, de a hétvége folyamán megtapasztalhatták a résztvevők a személyes találkozás semmihez sem fogható varázsát, így a szakmai programok mellett a kötetlen programok is helyet kaptak: kiélezett ping-pong mérkőzések, közös naplemente csodálás, hajnalba nyúló baráti beszélgetések. Csak remélni tudjuk, hogy a jövőben egyre több ehhez hasonló programot tudunk megvalósítani!

A Közgyűlésről bővebben

A közgyűlésen való részvétel regisztrációköteles volt, amely során a regisztráltak e-mail címére került kiküldésre a Zoom-konferencia meghívója. Az űrlapon lehetőség volt az aktív tagok számára, hogy javaslatokat tegyenek az ülés napirendi pontjaival kapcsolatban, valamint nyilatkozzanak jelenlegi tisztségük megtartásáról.

A közgyűlést Fazekas Andrea, az MD elnöke vezette, a titkári feladatokat dr. Kolozsvári (Kovály) Katalin, az MD tiszteletbeli elnöke látta el. A formális feladatokon túl a közgyűlés napirendi pontjai közé az elnöki és az alelnöki beszámolók elfogadása, az új tagok bemutatkozása és a lejárt mandátumok újraválasztása tartozott.

Fazekas Andrea az elnöki beszámolójában bemutatta a szervezet elmúlt egy évének munkáját. Kiemelte, hogy bár nem könnyű időszakot tudhatunk magunk mögött – elég csak a 2022 február óta tartó háborúra gondolni – mindezek ellenére a szervezet sikeres évet zárhat. Idén a szervezet a nagy projektjeire helyezte a hangsúlyt: a 11 éve tartó Felvételi tájékoztatóra és a tavaly megújult Kárpátaljai Tudományos Adatbankra.

A Felvételi tájékoztató teljesen átkerült az online térbe, a felvetelizz.com honlapunk egész évben elérhető, ezáltal naprakész információkkal igyekszik ellátni a felvételi előtt álló diákokat. A felvételi tájékoztató körút is online formában valósult meg: február elején a magyarországi, áprilisban pedig az ukrajnai felvételi rendszer került bemutatásra, ahol a téma szakértői tartottak előadást az érdeklődő diákoknak, tanároknak és szülőknek egyaránt.

A szervezet óriásinak mondható projektje is szárnyal: a Kárpátaljai Tudományos Adatbank. A BGA által támogatott projekt idei fejlesztéseiről a szervezetünk egyik alelnöke, Bence Norbert számolt be, amiben kiemelte, hogy Kárpátalja legnagyobb magyar nyelvű tudományos adatbankjává vált az oldal. Jelenleg több mint 1000 tudományos cikk, 500 könyv és 50 fiatal kutató személyes adatlapja érhető el.

A Momentum Doctorandus 2020 tavaszán felkerült a Magyar Tudományos Akadémia határon túli kutatóműhelyei közé, így a Domus konferencia- és kiadványtámogatási programjának segítségével már a 3. kötetet jelentethette meg a szervezet. A Terítéken a tudomány. Társadalomtudományt mindenkinek! című tudományos kötet célja, hogy bemutassa a társadalomtudományok területén kutató fiatal magyar kárpátaljaiak munkáját. A kötet bemutatója a már hagyományos Doctorandus-est keretén belül került  prezentálásra márciusban.

Június 26-án Beregszászban is Doctorandus-esten vehetnek részt az érdeklődők. A soron következő rendezvényen az elmúlt hónapok ukrajnai háborús eseményei kerülnek fókuszba. Pallay Katalin és Molnár D. István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói, kutatói mutatják be a Kárpátalján tartózkodó kelet-ukrajnai menekültek körében végzett kutatás eredményeit. Ezt követően Kovály Katalin, a CSFK Földrajztudományi Intézet kutatója az Erőss Ágnessel közösen végzett kutatásukról beszél majd, amelyet a kárpátaljai magyar nők körében végeztek 2023 tavaszán. Szeretettel várjuk az érdeklődőket, egy részvételi szándék kinyilvánításáért cserébe. Aki teheti, ne hagyja ki!

A szervezet tagjai idén is igyekezték segíteni a Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferenciát, amely minden év májusában kerül megrendezésre a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával közösen.

Az MD több partnerszervezet által megrendezésre kerülő eseményre is meghívást kapott, amelyeken tagjaink büszkén képviselik a szervezetet: MCC Fesztivál (Esztergom), VIII. Magyar Ifjak Világtalálkozója (Balatonakali), Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem (Budapest), Rákóczi Szabadegyetem (Sároraljaújhely), Kárpátaljai Szövetség találkozója (Balatonföldvár), Kárpátaljai Farsangi Batyus Bál és Táncház (Budapest), Magyar Ifjúsági Konferencia (Székelyudvarhely, Kecskemét, Szabadka), II. Fenyves Szabadegyetem (Komárom), DUE médiatábor (Balatonkenese). A fent leírtak függvényében idén nyáron is számos program várja az érdeklődő tagjainkat.

Mindeközben a háború is nehezíti a mindennapokat, tagjaink segíteni próbálnak mind magánemberként, mind pedig a szervezet nevében is, ezért idén is közös adománygyűjtést szerveztünk a Kárpátaljai Szövetséggel és az Oktatási Hivatallal, ezúttal gyereknek gyűjtöttünk.

A beszámolók egyöntetűen elfogadásra kerültek.

Idén lejárt az elnök és az alelnökök tisztsége, tisztségváltás nem történt, mindenkit újraválasztottak a közgyűlés során. Az MD 2023-2025-ös időszakának elnöksége:

Fazekas Andrea – elnök, Bence Norbert – alelnök, Benedek Viktória – alelnök.

A szervezet továbbra is folytatni kívánja az aktív munkát a már megszokott csapattal és remélik, legalább olyan sikeres időszak áll előttük, mint amilyet maguk mögött tudhatnak.

A rendezvény a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásának jóvoltából került megszervezésre.

Képek: Momentum Doctorandus