Emberi sorsok: Doctorandus-est Beregszászban

2023. június 26-án került sor a Momentum Doctorandus soron következő tudományos estjére, amelynek ez alkalommal Beregszász adott otthont. Az est szervezőinek célja volt a kárpátaljai doktoranduszok számára biztosítani a találkozás és eszmecsere lehetőségét, illetve két ismeretterjesztő-tudományos előadással felhívni a figyelmet az ország lakosságának meghatározó szerepére a jelenlegi nehéz helyzetben.

Az est megnyitóján dr. Kovály Katalin, a Momentum Doctorandus tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta a közösség megtartó erejének, illetve az emberi sorsok kutatásának és megértésének fontosságát. Ehhez a témakörhöz, továbbá az elmúlt év háborús eseményeihez kapcsolódott az est két előadása, illetve az ezt követő kötetlen gondolatcsere.

A rendezvény első előadását dr. Pallay Katalin és dr. Molnár D. István, a Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársai tartották „Az orosz–ukrán háború menekültjei a Beregszászi járásban: háttér, kihívások, jövőtervek” címmel. Kutatásukat a Kárpátalján tartózkodó ideiglenes áttelepültek körében végezve rávilágítottak a  lakosság ezen részének elmúlt évben szerzett tapasztalataira, illetve a Kárpátalján végbemenő demográfiai változásokra.

Ezt követően dr. Kovály Katalin és dr. Erőss Ágnes, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Földrajztudományi Intézet munkatársainak kutatása került ismertetésre, melynek fő célja a kárpátaljai nők elmúlt évben szerzett tapasztalatainak megismerése volt. Az est résztvevői betekintést nyerhettek abba, hogyan is éli meg a társadalom ezen csoportja a kihívásokkal teli háborús időszak mindennapjait, illetve hogyan alkalmazkodnak a feladatkörök bővüléséhez és milyen megküzdési stratégiákat választanak a családi egység megtartása érdekében.

Ezek után az előadók és a hallgatóság kötetlen beszélgetése bontakozott ki, amely lehetőséget biztosított az esetlegesen felmerülő kérdések megvitatására, illetve egymás nézeteinek megismerésére is.

Ezúton is köszönjük szépen az előadóknak az informatív és gondolatébresztő előadásokat, a jelenlévőknek pedig, hogy részt vettek a rendezvényünkön!

Az est a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával valósulhatott meg.

Fotók: Momentum Doctorandus