40. MIK Közgyűlés Vajdaságban

2023. május 19–21. között Vajdaság egyik legszebb városa, Szabadka adott otthont a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) 40. rendes közgyűlésének. A Népkör Magyar Művelődési Központban megrendezett közgyűlésen – 2021 után újra – tisztújításra is sor került. Házigazdaként a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) vállalta a társzervezési feladatokat, amelyet ezúton is köszönünk nekik.

A közgyűlés résztvevőit Nagy-Vargha Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár asszony, valamint Saláta Ugrai Zoltán a MIK 2010–2012. közötti elnöke köszöntötte.

A közgyűlés napirendi pontjait az elnöki beszámoló, a régiós beszámolók, a tisztújítás, az alapszabály módosítása, és a záró nyilatkozat elfogadása alkották, melyet a szavazóképes közgyűlés egyhangúan elfogadott.

A kárpátaljai régiót szervezetünk alelnöke Bence Norbert, valamint a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet tagjai: Daniló Petra és Matola Tímea képviselték személyesen. Online csatlakozott a közgyűléshez a KMKSZ Ifjúsági Szervezetétől Dobsa István, a Szent Márton Egyesülettől Megyesi Csaba, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségétől pedig Gál Máté. A kárpátaljai tagszervezetek a közgyűlés előtt újabb 2 évre Bence Norbertet választották meg régió elnöknek, melyet a közgyűlés résztvevői egységesen támogattak.

A napirendi pontok legfontosabb része a tisztújítás volt, hiszen Veres Márton elnöki mandátuma lejárt. Márton beszámolt az eddigi tevékenységéről, a MIK elért eredményeiről, melyet a résztvevők egyhangúan elfogadtak. A Felügyelő Bizottság visszajelzése alapján az elnöki pozícióra a felvidéki származású Edmár Attila nyújtotta be jelentkezését. Attila elnöki beszámolójában külön kitért Kárpátaljára, hiszen egy olyan programot kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt a kárpátaljai tagszervezetek működésében a háborús helyzet alatt. A közgyűlés egyhangú bizalmat szavazott az új elnöknek, aki 2025 májusáig tevékenykedhet a MIK elnökeként. Az új elnök felterjesztette Horváth Rékát és Turi Ádámot, a MIK alelnökeinek, melyet a közgyűlés szintén támogatott.

A közgyűlés során a régió elnökök mandátumát is megújították vagy új képviselőt választottak helyettük. Kárpátalja (Bence Norbert), Erdély (Horváth Réka), Burgenland (Somogyi Attila), Bánság és Regát (Andacs Zsolt Levente) régiókban nem történt változás, a többi régióban új elnököt választottak. Az elkövetkezendő két évben Magyarországot Turi Ádám (korábban Veres Márton), Felvidéket Edmár Attila (korábban Fóthy Noémi), Vajdaságot Bognár Emese (korábban Búcsú Ákos), Muravidéket Bogar Patrik (korábban Ftičar Ines) fogja képviselni.

A tisztújítás után a közgyűlés résztvevői elfogadták az alapszabály módosítást, valamint a záró nyilatkozatot. A záró nyilatkozatban a Kárpátaljára vonatkozó bekezdés a következő:

Elítéljük a Munkácsi Kistérségben zajló magyarellenes atrocitásokat, mindenekelőtt azt, hogy a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatóját a bíróság elsőfokú döntése ellenére jogtalanul és indokolatlanul eltávolították tisztségéből, fél éven belül másodszor is. Támogatásunkról biztosítjuk a kárpátaljai magyarságot, amely a háború okozta nehéz helyzetben is helytáll.

A közgyűlés hivatalos része után meglátogattuk a helyi zsinagógát, valamint egy rövid városnézéssel is megleptek bennünket a szervezők. A programok élőben is bizonyították, hogy Szabadka egy csodálatos város, amely nem csak történelemben, hanem látnivalókban is gazdag.

A rendezvényt a Tavaszi VIFÓ Bállal zártuk, ahol élő zenében, táncmulatságban, baráti társalgásokban és kapcsolatépítésben nem volt hiány.

Köszönjük a szervezőknek a színvonalas rendezvényt, sok sikert és jó munkát kívánunk az újonnan megválasztott elnöknek és régió elnököknek.

A MIK soron következő közgyűlését Magyarországon, Komáromban tartja.

Képek: MIK, Matola Tímea