MIK Közgyűlés Sepsiszentgyörgyön

A Magyar Ifjúsági Konferencia (a továbbiakban: MIK) 2024. június 20-23. között tartotta 42. soron következő Közgyűlését Sepsiszentgyörgyön. A Közgyűlésnek a SEPSI OSK Akadémia adott otthont. A Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet megalakulása óta tagja az ernyőszervezetnek, amely a Kárpát-medencei ifjúsági egyesületek legnagyobb egyeztető fóruma.

A Közgyűlés több mint 80 fő részvételével valósult meg. A MIK-nek 8 kárpátaljai tagszervezete van, melyek közül 4 személyesen, 2 pedig online csatlakozott az eseményhez. A Közgyűlés mellett számos érdekes és fakultatív program színesítette a résztvevők ottlétét: a Székely Nemzeti Múzeum és a csernáti Malomkert megtekintése, kürtöskalács-készítés, kvízest, stadionlátogatás és nem utolsó sorban szakmai workshopok és előadások.

A Közgyűlés résztvevőit köszöntötte:

  • Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy megyei jogú város polgármestere;
  • Percze László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja;
  • Mohay Gergely, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős osztályvezetője;
  • Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója;
  • Ambrus Zsombor, a Komitátusz elnöke;
  • Edmár Attila, a MIK elnöke.

A Közgyűlésen lehetőségünk volt szavazatunkkal támogatni új szervezetek felvételét, a MIK alapszabályának módosítását, az elnök beszámolóját, a MIK pénzügyi helyzetét, új régiós elnökök megválasztását, az állandó bizottság tagjainak beszámolóját, valamint a MIK 25. emlékévének tájékoztatását, jövőbeli terveit.

A kárpátaljai tagszervezetek beszámolóját, a MIK kárpátaljai régió elnöke, szervezetünk alelnöke, Bence Norbert tolmácsolta a Közgyűlés felé. A Kárpátaljára vonatkozó zárónyilatkozatot a Közgyűlés egyhangúan megszavazta:

„…A MIK megerősíti korábbi szándékát, hogy amint lehetőség lesz rá, a soron következő Közgyűlését Kárpátalján tartja meg. Bízunk a kárpátaljai háborús viszonyok rendeződésében, gratulálunk a kárpátaljai tagszervezeteinknek, hogy ezekben a nehéz időkben is őrzik a lángot…”

A MIK a soron következő közgyűlését Budapesten tartja 2024 novemberében.

Képek: MIK