Folyamatosan újul és bővül a Kárpátaljai Tudományos Adatbank

A Kárpátaljai Tudományos Adatbank a Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet által gondozott adatbázis, amely a BGA Zrt. támogatásának köszönhetően azzal a céllal jött létre 2014-ben, hogy a kárpátaljai magyar kutatók és doktoranduszok egyéni és csoportos kutatásait, sikeres doktori védéseit és tanulmányait, valamint a régióval kapcsolatos felhalmozott tudásanyagot, digitalizált tartalmakat adatbázisba gyűjtve egy honlapon mindenki számára elérhetővé tegye.

A BGA Zrt. újabb támogatásával 2021-ben megújult arculattal és folyamatosan bővülő tartalommal láttuk el a honlapot, 2022-ben pedig további fejlesztéseket és módosításokat eszközöltünk, hogy egy még felhasználóbarátabb adatbankkal szolgálhassunk.

Jelenleg közel 500 Kárpátaljával kapcsolatos könyv, 1000 cikk és tanulmány, 50 disszertáció, és 50 kutató bemutatkozása érhető el a honlapon. Ezzel büszkén kijelenthetjük, hogy Kárpátalja legnagyobb magyar adatbázisává vált a honlap.

A 2022-es évben sikerült optimalizálni a honlapon való keresést, fejleszteni az arculatot, további kattintható fülekkel bővíteni a tartalmakat. A legkomolyabb fejlesztést is megvalósítottuk az oldalon – összekötöttük az adatbázisban szereplő kárpátaljai kutatókat a saját írásaikkal. Ennek köszönhetően a kutatók menüpontra kattintva, bármelyik bemutatkozásnál elérhetőek ezek az automatikus gyűjtőgombok, melyek feladata, hogy az adott kutatóhoz kapcsolódó írásokat összegyűjtse.

2023-ban sem fogjuk pihentetni az adatbankot, számtalan ötletünk van a honlap fejlesztését és tartalmi bővítését illetően, és remélhetőleg lesz lehetőségünk azok megvalósítására is. Szeretnénk a közösségi oldalakon is megjelenni, hogy minél több érdeklődő személyhez eljussunk.

Az adatbázis folyamatos feltöltés alatt áll, így továbbra is várjuk a kutatók bemutatkozását a lentebb csatolt minta alapján.

Név_CV_KTA_minta_2023