Academic English képzés Makkosjánosiban

A Momentum Doctorandus szervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2019. szeptember 28-29. között Academic English képzés került megrendezésre, amelynek a makkosjánosi Helikon Hotel adott otthont. A két napos képzés alkalmával a résztvevők gyakorlatban sajátították el az angol nyelvű tanulmány- és pályázatírás legfőbb szabályait és módszereit. A képzésen humán vagy reálérdeklődésű felsőoktatásban tanuló vagy PhD-képzésben résztvevő hallgatók vehettek részt.  A résztvevőknek lehetőségük megtudni volt mit is takar az akadémiai angol kifejezés, milyen szerkezeti elemei és vezérelvei vannak egy jó tanulmánynak, hogyan strukturálják jól az önéletrajzukat, hogyan írjanak helyes absztraktot, illetve milyen egy jó előadás, mindemelett pedig szerepet kapott a társasjáték is az egész napos képzés levezetéseként. 

A képzéseket dr. Bátyi Szilvia, a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézetének adjunktusa és dr. Ferenc Viktória, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet kutatója tartották. Fontos volt számunkra, hogy a kurzus előadásait olyan kárpátaljai magyar trénerek tartsák, akik az akadémiai angol nyelv kiváló ismerői és oktatói, valamint már megszerezték a doktori fokozatot, tehát a sikeres doktorandusz életpályamodell képviselői is egyaránt. Ezért a képzés nem csupán módszertani, de a kutatói tevékenység szervezésére, a konferencia-előadások beszéd elemeire és egyéb hasznos információkra is kiterjedt. A képzés a doktorandusz tagjaink és azon felsőoktatásban részt vevő mentoráltjaink számára is elérhető volt, akik szintén a tudományos pályára készülnek. 

Ez a képzés Kárpátalján hiánypótló szerepet töltött be, mivel hasznos segítséget nyújtott a tudományos pályára készülő kutatók és hallgatók részére egyaránt. Mivel a szervezet tagjai és partnerszervezeteik is részt vettek a képzésen ezért kiváló csapat- és közösségépítésre is lehetőséget nyújtott az adott rendezvény.  A diákok szakmai fejlődése érdekében elengedhetetlenek az ehhez hasonló képzések, s mivel egy sikeres projektet valósíthattunk meg, ezért a terveink között szerepel, hogy hasonló Academic English képzéseket tartsunk a jövőben is.