IV. Kárpátaljai Nyári Egyetem Tiszapéterfalván

2019. augusztus 28-31. között került megrendezésre a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetem (KNYE), a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ) és a Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezetének (MD) köszönhetően a magyar határtól néhány kilométerre fekvő Tiszapéterfalván. 2018 nyarán a Magyar Ifjúsági Konferencia párkányi közgyűléséről hazafele tartva Fazekas Andrea (az MD jelenlegi alelnöke és a KMDFKSZ tiszteletbeli alelnöke) fejében született meg egy gondolat, hogy miért is ne indíthatnánk újra ezt a fantasztikus programot, amely 2019. áprilisában a Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület által támogatásra talált, így a rendezvény fővédnökének dr. Bajkai István országgyűlési képviselőt kértük fel. Ekkor már tudtuk, hogy nehéz megpróbáltatás előtt állunk, hiszen 11 év kihagyás után nem könnyű egy programot újjáéleszteni. Szerencsére a két szervezet szakmai tapasztalata és gyakorlati munkája beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A IV. KNYE-en több mint 120 résztvevő volt jelen. Fontos megjegyezni, hogy minden nap érkeztek új látogatók (résztvevők és előadók), akik a nap folyamán az aktuális témában adtak elő vagy vettek részt, mint hallgatók, így napi 80-100 fiatal töltötte be a Tiszapéterfalvi Református Líceum és a helyi Csárda Park és Hotel otthonát.

A rendezvény minden egyes napja különböző tematikára volt építve, ennek függvényében teret kapott az oktatás- és ifjúságpolitika, a tudomány, az „ép testben ép lélek” bélyeggel ellátott sportnap, illetve a művészet. Több mint 40 előadó tartott előadást a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetemen.

Az első nap az oktatás- és ifjúságpolitika témájára épült. A hivatalos megnyitót követően Nehézségek és lehetőségek: fiatalnak lenni a Kárpát-medencében címmel kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt a fiatalok. Ezt követően az Oktatási Hivatal Életpálya-építés a felsőoktatásban c. előadásának lehettünk fültanúi, melyet a rendezvényen résztvevő ifjúsági szervezetek workshop-ja követett (közel 10 ifjúsági szervezet állított standot). A rendezvény első napját egy fantasztikus vacsorával, a Parászka Pincészet borkóstolójával és a Sodró Együttes zenészeivel és táncosaival zártuk a helyi Csárdában.

A második napon a tudomány világába nyerhettünk betekintést. Mindamellett, hogy kémia, fizika, történelem előadásokat hallgathattunk, figyelemmel kísérhettünk ökológiai válsággal-, kávéval-, publikálással-, illetve kárpátaljai szociális kutatásokkal kapcsolatos előadásokat is. Késő délután csapatépítő játékokkal, karaoke-esttel és just dance-el színesítettük a nyári egyetem második napjának palettáját.

Pénteken az Ép testben ép lélek című sportnapunk váltotta fel a tudományt, ahol a lélek dolgaival kapcsolatos pszichológiai előadásoknak lehettünk a szem-, és fültanúi. Ebéd után az előadók elénk tárták élményeiket, amik a hegymászás és trekking túra folyamán érték őket. Gyakorlatban önvédelmi gyorstalpalót kaptunk, eveztünk a Tiszán, és kipróbáltuk a slackline-t. Ezt követően már ízletes ételek készültek a bográcsokban, hiszen egy regionális bográcsfőző-versennyel készültünk a fiataloknak, melyet egy stand-up fellépés koronázott meg. Természetesen még korai volt a lefekvés, így egy meglepetés programmal készültünk a résztvevőknek és vendégeknek, amely Éjszakai kalandtúra volt. A helyi „vidámparkban” különböző esti ügyességi játékokban vehettek részt a csapatok, amelynek érdekességét növelte, hogy a megállóhelyek fáklyákkal voltak kivilágítva. 

A negyedik napon a művészetre összpontosítottunk, így a nyári egyetemistáknak lehetősége nyílt kézműves foglalkozásokon (szappan- és ékszerkészítés) és irodalmi előadásokon részt venniük. A kárpátaljai magyar média képviselőivel egy izgalmas kerekasztal-beszélgetéssel, A sátán fattya c. filmvetítéssel, s azt követően egy tartalmas eszmecserével és egy élménydús zenés-táncos mulatsággal zártuk a IV. Kárpátaljai Nyári Egyetemet.

A rendezvényt kiemelten támogatták: a Magyar Ifjúsági Konferencia, a Rákóczi Szövetség, a KÁRPÁTIKUM Alapítvány, Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Parászka Pincészet, az EKO Service. Együttműködő partnereink: a Szépirodalmi Figyelő, a Fiatal Írók Szövetsége, az Új Nemzedék ungvári Közösségi Tér, a Játszótér Alapítvány, Michael Rich, a SVITLO Films, MIKLOV és PHOTO DOM. Médiapartnereink: Kárpátalja Hetilap, Kárpáti Igaz Szó, Kárpátalja.ma, TV21 Ungvár.