Academic English képzés a HÖOK Tehetségmentor program keretében

A Momentum Doctorandus kárpátaljai magyar doktorandusz szervezet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Tehetségmentor Programjának keretei között Academic English néven angol nyelvi képzést hirdet, amellyel a kárpátaljai magyar fiatalok szakmai fejlődését kívánja támogatni. A program keretein belül kezdő és haladó szintre lehet jelentkezni; szintenként az első 30 fő regisztrációját tudják elfogadni a szervezők. A tanfolyam előadói dr. Ferenc Viktória és dr. Bátyi Szilvia. A képzés 10 alkalomból áll, amelyek pénteki (haladó) és szombati (kezdő) napokon online formában lesznek megtartva, az első alkalomra 2021. április 23-án kerül sor. A jelentkezéshez csupán egy űrlap kitöltésére van szükség, amit ide kattintva tehettek meg.

 

A kezdő kurzusról bővebben

Előadó: dr. Ferenc Viktória, kutató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Egy angol nyelvű esszé, egy tudományos publikáció vagy egy disszertáció megírása kihívást okozhat számos diák életében. A kurzus épp olyan diákoknak szól, akik a Tudományos Írás szempontjából szeretnék fejleszteni angol nyelvtudásukat. A kurzus során olyan kulcsfontosságú témákat tekintünk át, amelyek a nem angol anyanyelvűeknek szóló Tudományos Írás területéhez tartoznak. Az órákon való részvétel segít a diákoknak megérteni, hogyan válasszanak témát, hogyan dolgozzák fel a szakirodalmat, hogyan írjanak tudományos stílusban, hogyan csökkentsék angol nyelvű szövegeikben a hibák számát, hogyan tervezzék meg és tagolják írásműveiket a bevezetés, főrész, befejezés hármasát belefoglalva. Az első órákon a Tudományos Írás alapjairól kaphatnak rövid áttekintést a diákok, majd azt részletezzük, hogyan alkothatnak jól strukturált bekezdéseket és hogyan írhatnak hatékony bevezetést, valamint tiszta következtetéseket. A folytatásban a tudományos stílus főbb jegyeit, valamint a források használatával kapcsolatos helyes tudományos gyakorlat felfedezésére indulunk. A kurzus bemutat néhány átfogalmazó és összegző stratégiát is, amelyek segíthetnek a források megfelelő használatában. Végül érinteni fogjuk azokat a kérdéseket, amelyek közvetlenül hatással vannak a nem angol anyanyelvűek angol nyelvű szakdolgozatainak vagy disszertációnak megírására, hasznos tippeket adva a megoldásukhoz is.

Az órák kezdete: április 24-től minden szombaton 10:00 és 11:15 (Zoom)

Az óratervet letölthetitek ide kattintva.

A haladó kurzusról bővebben

Előadó: dr. Bátyi Szilvia, egyetemi adjunktus, Pannon Egyetem, Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet

A kurzus olyan diákoknak szól, akik a közép- és felsőfokú oktatásban tanulnak és fejleszteni szeretnék az angol írásbeli készségüket. A nem angol anyanyelvűek számára gyakran kihívást jelent az angol vagy részben angol kurzusok teljesítése. A tudományos írás szókincse mellett meg kell tanulniuk azokat a konvenciókat, stílusokat, formai szabályokat, amelyek erre a típusú írásra jellemzőek. A tanárok gyakran említik a kritikai gondolkodás hiányát és a logikus válaszok alkotásának sikertelenségét, amelyen a kurzus javítani szándékozik. A képzés célja, hogy megtanítsa a pontos és hatékony tudományos nyelvhasználatot. Gyakorlat-központú képzés lévén a képzés számos feladaton keresztül segít a tananyag elsajátításában.

Az órák kezdete: április 23-tól minden pénteken 15:00 és 16:10 (Zoom)

Az óratervet letölthetitek ide kattintva.