Nyárzáró kárpátaljai nyári egyetem

,

Színes és eseménydús rendezvényen vehettek részt azok, akik ellátogattak az V. Kárpátaljai Nyári Egyetemre 2021. augusztus 25-28. között. A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége története során négy alkalommal, 2003-ban, 2007-ben, 2008-ban és 2019-ben szervezett nyári egyetemet Kárpátalján. Két évvel ezelőtt a Momentum Doctorandusszal, a kárpátaljai magyar doktoranduszok szervezetével közösen tizenegy év után sikerült újraindítani rendezvényt. A tavalyi évben a világjárvány keresztülhúzta az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem terveit, idén azonban már semmi sem állhatott a szervezők útjába. A rendezvény 2021. augusztus 25-28. között zajlott Tiszapéterfalván, ismét a Momentum Doctorandus társszervezésével, ezúttal a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával és a Kárpátaljai Szövetséggel partnerségben.

A még mindig kiszámíthatatlan járványhelyzethez igazodva, hibrid formában valósult meg az V. Kárpátaljai Nyári Egyetem, a helyszínen csökkentett létszámmal voltak jelen a résztvevők, egyes előadásokba pedig online csatlakozhattak be az érdeklődők.

A nyári egyetem első napján ifjúságpolitikai kerekasztal-beszélgetés, áltudománnyal, tudománnyal és plágiummal kapcsolatos beszélgetés, este pedig borkóstoló és táncház várta a fiatalokat. A második napon az egészség is fontos szerepet kapott, amit társasjáték-délelőtt, a Kárpátaljai Hazajáró Egylet bemutatója, evezés, játékest és éjszakai kalandtúra követett. A nyári egyetem harmadik napján a kárpátaljai magyar média képviselőinek kerekasztal-beszélgetés, az Agora Információs Központ pályázati lehetőségeinek bemutatása, fizikai kísérletek bemutatója, filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozó, KRAV MAGA önvédelmi bemutató, médiaképzés várta a kedves résztvevőket. A napot az Ullie zenekar koncertje és táncest koronázta. A rendezvény az Orient Press Hírügynökség médiaképzésével zárult.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Ifjúsági Konferencia és a Rákóczi Szövetség támogatásával, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. együttműködésével valósult meg.

Az V. Kárpátaljai Nyári Egyetemről készült videók és fényképes összefoglalók a rendezvény Facebook oldalán találhatóak meg.